opc_loader

10% inspiratie en 90% transpiratie

10% inspiratie en 90% transpiratie

Interessante kunst is 10% inspiratie en 90% transpiratie. Deze stelling is losjes gebaseerd op een quote van Thomas Edison en beschrijft goed welke kunst mij kan boeien. Het is vooral een persoonlijke stelling en ik wil zeker geen enkele kunstenaar tekort doen, maar kunstwerken die mij echt 'grijpen' zijn kunstwerken die doorzettingsvermogen vragen. Natuurlijk zijn er kunstenaars die iets doen wat weinig andere mensen kunnen, maar als ik eerlijk ben, de meeste kunstwerken kunnen in theorie door veel mensen gemaakt worden. Maar!

Maar niet iedereen doet het! De reden is dat veel kunst om doorzettingsvermogen vraagt. Denk maar eens aan de Nachtwacht van Rembrandt. Dat enorme schilderij is gemaakt in periode 1639 tot en met 1642. Natuurlijk is er niet elke dag aan gewerkt, maar uiteindelijk vroeg het om doorzettingsvermogen om zo'n drie jaar lang steeds maar weer verder te gaan. Ik noem dat 'commitment aan het resultaat'. Dit vraagt van een mens dat hij of zij het resultaat voor zich ziet. En dat is iets wat niet iedereen kan. De combinatie van het vermogen om het eindresultaat te 'zien' en het vermogen om jezelf ertoe te dwingen naar het dat resultaat toe te werken is niet bij iedereen aanwezig. Het is in mijn ogen niet anders dan met bijvoorbeeld topsport. Heel veel mensen zouden - als ze elke dag zouden trainen - topsporter kunnen worden. Maar alleen topsporters kunnen genoeg motivatie opbrengen om elke dag te trainen. 

Natuurlijk kan aanleg een rol spelen, zowel bij topsport als bij kunst. Maar neem nu bijvoorbeeld Lorraine Loots. Deze Zuid-Afrikaanse kunstenares heeft in 2013 elke dag een mini schilderij gemaakt (4 x 4 cm). "Painting for ants" noemt ze het zelf. Ik ken talloze mensen die met dezelfde kwaliteit en technisch vermogen dergelijke schilderijtjes kunnen maken. Echter, het vraagt om een bijzonder mens om dit 365 dagen vol te houden. In 2014 exposeerde ze de 365 creaties gerangschikt op datum en brak ze internationaal door. Op de website van Lorraine Loots zijn alle 365 schilderijtjes te bewonderen. 

Een ander mooi voorbeeld van doorzettingsvermogen vind ik kunstenaar Miguel Endara. Hij maakte in 2012 een portret door ongeveer 2.1 miljoen stippen te zetten. Hij heeft uiteindelijk 138 uur aan het portret gewerkt (en dat werken hield dus in: stippen zetten). Overigens was het een portret van "Benjamin Kyle", een man die door geheugenverlies zijn ware identiteit niet kende. Door het maken van dit portret wilde Miguel aandacht vragen en geld inzamelen om "Benjamin" te helpen die door een gebrek aan formele papieren nergens voor in aanmerking kwam. In 2015 is ontdekt wie Benjamin Kyle echt is, maar dat heeft 11 jaar geduurd (over volhouden gesproken...)!

Terug