opc_loader

50 shades darker

50 shades darker

Kleuren donkerder maken: hoe kun je dat het beste doen? Het ligt ergens voor de hand om er zwart aan toe te voegen. Er is echter een goede reden om hiervoor niet (altijd) zwart uit een tube voor te gebruiken. Er zijn genoeg kunstschilders die nooit zwart uit een tube gebruiken. De reden is niet dat je zwart gemakkelijk zelf kunt mengen, of dat je geen puur zwart zou moeten gebruiken. Sterker nog, zwart uit een tube is niet puur zwart (lees: geen neutraal zwart). De meeste zwarten uit een tube zijn eigenlijk meer een hele donkere blauwe kleur. En hierin zit meteen het probleem als je zwart gebruikt om kleuren donkerder te maken. Bij koele kleuren (bijvoorbeeld groen en blauw) gaat dit goed, maar bij warme kleuren (rood, oranje) zorgt het toevoegen van zwart er bijna altijd voor dat je een bruinig ondefinieerbaar mengsel krijgt. Maar heb je een zwart met een meer bruine ondertoon, dan is het juist andersom. 

En dat is nu precies waarom ik er voor kies om geen zwart te gebruiken. Door zelf zwart te maken met Ultramarine en Burnt umber kan ik precies bepalen waar op het kleurenwiel mijn zwart zit en kan ik dus zowel koele als warme kleuren donkerder maken. Warme kleuren maak ik in principe donkerder door er Burnt umber aan toe te voegen. Rood, oranje en geel kan ik zo donkerder maken zonder dat ik de "hue" (lees: het blijft een rood, oranje of een geel) of de saturatie (intensiteit of chroma) van de kleur verander. 

Zou ik oranje donkerder maken met zwart uit een tube (bijvoorbeeld ivoorzwart) dan krijg je een groen-bruinige 'modder'. Ik verander dan niet alleen de waarde (lees: lichter of donkerder) van mijn oranje, maar ik verander ook de "hue" (het is geen oranje maar groen-bruin). Dat komt omdat het blauw uit ivoorzwart met het geel uit de oranje zorgt voor groen. Als je dit vervolgens weer lichter wilt maken (je wilt je 'fout' herstellen), dan ontdek je dat je gewoon een lichter groen-bruine kleur krijgt. Of anders gezegd: je verandert met wit niet de "hue" meer terug. Je zou er een andere warme kleur (in dit geval misschien wat rood om het groen eruit te krijgen) aan toe moeten voegen om terug naar af te gaan. Dit zorgt vaak voor verspilling van verf of een eindeloze cirkel. 

Door zwart uit een tube te mijden loop je dus minder het risico 'modder' kleuren te mixen. Dit komt natuurlijk ook omdat je door het gebruik van Ultramarine en Burnt umber gedwongen wordt meer na te denken over de vraag hoe je een kleur donkerder maakt. Je hebt echter ook meer controle over de hue en saturatie van je donkere kleuren. 

Terug