opc_loader

Glaceren met olie- en acrylverf, waarom en hoe?

Glaceren met olie- en acrylverf, waarom en hoe?

Glaceren is van oudsher een techniek die vooral bij het schilderen in olieverf werd toegepast. Het wordt door veel mensen gezien als een alternatief voor nat-in-nat schilderen, maar glaceren kan heel goed als aanvulling op de nat-in-nat techniek worden gebruikt. En het kan heel goed toegepast worden bij het schilderen met acrylverf. Misschien zelfs wel juist bij acrylverf! Omdat acrylverf zo snel droogt kun je heel snel veel lagen glacis aanbrengen. 

Wat is glaceren?
Glaceren is het aanbrengen van een hele dunne transparante laag verf over een reeds droge onderlaag (dit kan een eerdere glacislaag zijn). Als alternatief voor de nat-in-nat techiek wordt dan meestal eerst een monochromatische onderschildering (soms grissaille of camaieu genoemd) gemaakt die daarna door middel van meerdere glacislagen kleur gegeven wordt. Echter, de techniek van glaceren is een nuttige techniek voor iedere olie- en acrylver kunstschilder.

Waarom zou je glaceren?
Omdat je bij het glaceren werkt met hele dunne transparante verflagen biedt het een aantal mogelijkheden die heel handig kunnen zijn als je aanpassingen wilt maken in je werk. Met glaceren kun je:

  1. Kleur toevoegen aan een monochromatische onderschildering. Dit is voor veel mensen de meest bekend reden om te glaceren. 
  2. Schaduwen toevoegen. In plaats van een schaduwgebied overschilderen met de juiste (donkerdere) kleur, kun je ook de bestaande kleur glaceren met bijvoorbeeld grijs (of een complementaire kleur van de verf eronder). Het donkerder maken hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot schaduwgebieden in je werk. Als je bepaalde onderdelen te licht vindt, dan kun je die met de glaceertechniek donkerder maken. 
  3. Kleuren aanpassen/corrigeren. Je kunt met de glaceertechniek kleuren veranderen/corrigeren. Dit is waarom glaceren juist ook voor acrylverf een heel handige techniek is. Daar waar je bij olieverf nat-in-nat kleuren vrij gemakkelijk kunt 'bijsturen' droogt acrylverf zo snel dat het lastig om op het doek kleuren te mengen. Beter is het dan om de verf te laten drogen en later met een dunne glacislaag te corrigeren. 
  4. Kleuren verrijken/verdiepen. Olieverf schilderijen staan er wellicht bekend om dat ze mooie rijke en diepe kleuren laten zien. Echter, dit is niet alleen een effect van de olieverf, dit wordt veelal gecreëerd door het glaceren. Dit kan met acrylverf dus ook redelijk goed bereikt worden. Je gebruikt dat dezelfde kleur in je glacislaag. 


Tips voor het glaceren met olieverf
Traditioneel werd geglaceerd met olieverf waarbij de verf verdund werd met terpentijn en (stand)olie. De verhouding terpentijn en olie werd per laag aangepast om rekening te houden met het vet-over-mager principe. Terpentijn maakt verf schraler (minder vet) en olie maakt de verf vetter. Tegenwoordig bestaan er mediums die geschikt zijn voor het glaceren en die de droogtijd versnellen (en waarbij het minder belangrijk is om op de vetheid van de verf te letten). Veel mensen glaceren met behulp van Liquin (of een ander Alkyd medium) of Liquin Light Gel. In de Liquin productenlijn bestaan ook mediums die specifiek voor het glaceren bedoeld zijn, bijvoorbeeld Liquin Blending & Glazing medium (deze droogt wel traag). 

Tips voor het glaceren met acrylverf
Met acrylverf kan dus ook goed geglaceerd worden. Het principe is hetzelfde als met olieverf. Je kunt je acrylverf verdunnen met water, maar je kunt ook een acrylmedium gebruiken. Die zijn er mat en glanzend en geven een soortgelijk effect als glaceren met olieverf. Vooral een glanzend medium werkt goed als je diepere kleuren wilt bereiken. 

Tot slot, let erop dat je een transparante of semi-transparante verf gebruikt. Met dekkende kleuren werkt het glaceren een stuk minder goed. Ook is het niet raadzaam om wit toe te voegen aan een glacis (ook geen zinkwit). Dit maakt de kleur dekkender en creëert al snel een soort waas op je schilderij. Dit kan een gewenst effect zijn soms, maar meestal is dat niet de bedoeling. 

Terug