opc_loader

Materialen voor Hand Lettering

Materialen voor Hand Lettering

Ik ben recent lid geworden van een Facebook groep speciaal voor Hand Lettering. Met Hand Lettering wordt gedoeld op het creëren van handgeschreven teksten. Het is niet hetzelfde als kalligrafie, maar wellicht dat je kalligrafie als één specifieke vorm van Hand Lettering zou kunnen zien. Hand Lettering is namelijk veel meer een vorm van tekenen, dan een vorm van schrijven. Als ik het zelf zou moeten samenvatten dan omvat Hand Lettering aspecten van kalligrafie, cartooning, graffity en vrij tekenen (waaronder doodling, zentangle, et cetera). En Hand Lettering is erg populair! De groep waar ik lid van ben geworden heeft ruim 18 duizend leden en voor veel leden is het een hobby waar ze dagelijks of wekelijks tijd aan besteden. Op het Internet is enorm veel informatie te vinden over hoe je kunt Hand Letteren. Kijk maar eens op Youtube naar het aantal filmpjes over het onderwerp

Ik ga dan ook niet uitleggen hoe kunt Hand Letteren Niet op de minste plaats omdat ik zelf niet echt aan Hand Lettering doe. Ik teken wel eens teksten, maar alleen als die in mijn tekeningen voorkomen. Je zou kunnen stellen dat Hand Lettering voor mij geen doel op zichzelf is, maar in functie staat van iets anders. Maar voor iedereen die zich wel met Hand Lettering an sich wil gaan bezighouden ga ik hierna in op de materialen die nuttig kunnen zijn.

Papier 
Er zijn eigenlijk geen regels voor waar je Hand Lettering op toepast. Ik zie creaties voorbij komen op plantenpotten, tassen, kleding, maar vooral op papier. Je kunt op eenvoudig printerpapier beginnen. Ga je aan de slag met stiften, inkten, markers of verf, dan zul je al snel merken dat printerpapier niet zo ideaal meer is. Als je vooral met natte technieken werkt (aquarelverf, water-based markers) dan is aquarelpapier geschikt, maar erg duur. Een goedkoper alternatief zijn dan mixed media papiersoorten, zoals bijvoorbeeld Bristol papier. Dit papier kan veel toepassingen aan en is glad zodat het vooral voor inkten, markers (op basis van alcohol en water) erg geschikt is. Een ander leuk alternatief is papier op postkaartformaat, vooral als je zelfgemaakte wenskaarten maakt. 

Potloden, fineliners, tekenpennen
Er zijn mensen die direct met fineliners/tekenpennen beginnen te letteren. Dit kan, maar foutjes zijn niet of nauwelijks te herstellen. Daarom is het vaak handig om te beginnen met een potlood. Kies een wat hard potlood (H of 2H) zodat de schetslijnen dun blijven. Voor de definitieve lijnen kun je dan een fineliner of een tekenpen (ook wel kroontjespen) gebruiken. Kies voor watervaste fineliners, zeker als je daarna nog met inkten of aquarelverf aan de slag gaat. 

Brush pens
Brush pens worden gebruikt om de letters zelf te ‘schrijven’, maar kunnen ook gebruikt worden om letters en figuren in te kleuren. Door de penseelvorm bieden brush pens (zoals de Faber-Castell PITT Artist Pens of de Faber-Castell PITT Kalligrafie pennen) de mogelijkheid om letters met een variabele dikte te tekenen. Dit geldt ook voor de beitelpunt die op de Molotow en soortgelijke markers aanwezig is. 

Aquarelverf/vloeibare waterverf
Aquarelverf is een transparante waterverf en kan met een penseel toegepast worden bij het Hand Letteren. Omdat aquarelverf oplosbaar blijft, biedt deze verf de mogelijkheid om mooie kleurovergangen te creëren, ook als de verf al weer opgedroogd is. Met markers is dit ook wel mogelijk, maar dan heb je vaak een blender nodig. 

Tekeninkt
Tekeninkten (zoals W&N Tekeninkt) lijken op vloeibare waterverf (zoals Ecoline) en zijn dus ook transparant. Echter tekeninkt is watervast. Dit betekent dat je er na opdrogen wel lagen overheen kunt aanbrengen, maar de reeds opgedroogde inkt mengt niet meer met de nieuwe natte inkt. Tekeninkten kunnen ook goed gebruikt worden met een kroontjespen. De verschillende penpunten voor kalligrafie beiden keuze in de lijndikte en lijnstijl.

Kleurpotloden
Het inkleuren kan natuurlijk ook met kleurpotloden gedaan worden. Eigenlijk zijn alle kleurpotloden daar wel geschikt voor, maar bijzonder handig zijn dan aquarelpotloden. Die zijn zacht genoeg om snel veel kleur op papier te krijgen en een mooi egaal resultaat is snel verkregen als je daarna met een vochtig penseel over de kleur heengaat. Let wel op dat ook de aquarelverf in de potloden niet watervast is en dus blijft mengen ook na droging. 

Terug