opc_loader

PAPIER VOOR GRAFIET: STRATHMORE DRAWING 400 SERIES

PAPIER VOOR GRAFIET: STRATHMORE DRAWING 400 SERIES

Tekenen met een ‘gewoon’ potlood biedt een groot voordeel. Je hebt namelijk alleen papier, een potlood en eventueel een gum nodig. Dit is absoluut waar! Met een gewoon HB grafietpotlood op een stukje gewoon papier (bijvoorbeeld printerpapier) kun je vrij aardige tekeningen maken. Dit is zeker interessant voor het maken van schetsen en voor het maken van tekeningen onderweg of op reis.

Als je echter op een bepaald moment meer uit je tekeningen wilt halen, dan wordt het interessant om het scala aan grijswaarden in je tekeningen te vergroten. Met alleen een HB potlood kun je dat bijvoorbeeld bereiken door de druk op het potlood te variëren. Hoe harder je drukt, des te donkerder wordt het. Je zult alleen snel merken dat gewoon printerpapier hier slecht tegen kan. Zeker als je ook in staat wilt zijn om nog te gummen. Printerpapier is te dun en eigenlijk ook iets te glad. je kunt dit deels oplossen door potloden met verschillende hardheden te gebruiken. Een 9B potlood is zachter, maar ook donkerder dan een HB potlood. Je hoeft dan niet de druk te variëren, maar de hardheid van het potlood.

Zodra je gaat tekenen met verschillende hardheden grafietpotloden, kun je echt gaan profiteren van kwalitatief hoogwaardig tekenpapier. Tekenpapier is namelijk zo gemaakt dat het enerzijds zwaar genoeg is (wij adviseren minstens 120 grams) en anderzijds precies de juiste structuur heeft om het meeste uit je potloodtekeningen te halen. Onderstaande foto laat dit goed zien. Op het gladde Bristol papier kun je prima met grafietpotloden tekenen, maar zoals je ziet is het lastiger om een mooie geleidelijke schaduw te creëren. Dit komt omdat het gladde papier eigenlijk niet genoeg grafiet ‘afschuurt’ en dat wat er op de ‘toppen’ van de structuur zit blijft te veel ‘plakken’. Het gevolg: de overvang tussen donker en licht blijft te 'plotseling'. De structuur van speciaal tekenpapier is zo dat het oppervlak als ware wat broos aanvoelt. Hierdoor komt er genoeg grafiet los (zowel bij het aanbrengen als bij het vervagen) dat hierdoor een veel zachtere overgang van donker naar licht gemaakt kan worden.

Natuurlijk blijft de keuze voor papier voor grafiet ook grotendeels afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar Strathmore is er met de serie 400 Drawing erg goed in geslaagd om een artist quality tekenpapier te maken dat zich uitermate goed leent voor verfijnde grafiettekeningen. Dit papier is er in een groot aantal formaten (als ringgebonden blokken) en is ook op rol verkrijgbaar voor grotere tekeningen.

Het Strathmore serie 400 Drawing papier is volgens de leverancier geschikt voor alle droge media, maar wij zijn van mening dat dit papier vooral geschikt is voor grafiet. Wij hebben dit papier nu zelf een tijdje in gebruik, zowel persoonlijk als in onze workshops. Onderstaande foto is van een van onze workshops.


De pluspunten zijn

  • Ideaal oppervlak dat zich leent voor grove schetsen, maar genoeg structuur heeft om in meerdere lagen een heel egaal en verfijnd resultaat te geven.
  • Het papier is weliswaar niet heel zwaar, maar voelt toch dik genoeg aan. In de praktijk blijkt dat het ook wat harder gummen goed aankan. De structuur raakt niet beschadigd tijdens het gummen.
  • Het is zuurvrij en verouderingsbestendig.
  • Het is redelijk goed betaalbaar (dit is natuurlijk al helemaal persoonlijk, maar dezelfde kwaliteit aquarelpapier kost 2 tot 3 keer zo veel)

Dit papier heeft naar onze mening de volgende nadelen

  • Het is vrij geel. Wij vinden dit niet zo erg, maar als je het wit van het papier voor highlights wilt gebruiken, dan moet je hier wel rekening mee houden.
  • De zwaarste variant is slechts 163gram. Dit is voor de maten tot A3 zeker geen probleem, maar in het formaat A2 of groter (van rol) vinden wij het altijd wel fijn als papier 250 tot 300 gram is. Een tekening in die afmeting wordt namelijk iets te kwetsbaar anders. Dit is met dit papier alleen op te lossen door het papier op te plakken op dikker zuurvrij papier.

Terug