opc_loader

Penselen reinigen en onderhouden

Penselen reinigen en onderhouden

Vandaag sta ik even stil bij het reinigen en onderhouden van penselen. Of je nu goedkope(re) of juist hele dure penselen gebruikt, ze gaan langer mee als je ze goed reinigt en goed onderhoudt. Maar hoe doe je dat? 

  1. Penselen die voor aquarelverf, gouache (plakkaatverf) of acrylverf zijn gebruikt die spoel je eerst uit met koud of lauw water. Je kunt dit het beste doen nadat je eerst met een doek of stevig keukenpapier zo veel mogelijk verf eruit hebt gedrukt. Doe dit voorzichtig door de verf naar de punt toe te drukken. Doe je dit niet, dan ben je niet alleen langer aan het spoelen, maar je spoelt ook meer verf door de gootsteen. Als je het heel netjes doet, dan doe je het niet in de gootsteen natuurlijk, maar in een potje. Echter, aangezien de meeste mensen dat potje weer zullen legen in de gootsteen, ga ik er even vanuit dat vrijwel iedereen penselen onder de kraan schoonmaakt. Penselen die voor olieverf gebruikt zijn spoel je niet uit met water, maar met terpentine. Dit doe je bij voorkeur tegen de zijkant van het potje/bakje waar de terpentine inzit. Druk je namelijk te hard tegen de bodem, dan heb je kans dat je de haren beschadigt of op zijn minst de vorm van het penseel verandert. 
  2. De meeste verf is er nu wel uit, maar als je echt lang van je penselen wilt blijven genieten, dan was je de penselen na met penselen zeep (kernzeep). Met een beetje lauw water zeep je de penselen in en masseert als het ware de haren zachtjes. Spoel ze daarna uit met water en droog ze met een doek of keukenrol. Was penselen die voor olieverf gebruikt zijn met warm water en penselenzeep. 
  3. Bewaar net schoongemaakte penselen bij voorkeur liggend. Als je ze met de haren naar beneden in een potje bewaart, dan vervormt de penseel. Zet je ze juist met de haren naar boven, dan heb je bij natte penselen de kans dat het water de huls in loopt en uiteindelijk (zeker bij langzame droging) voor rot en schimmel zorgt. Dit is zeker zo bij penselen met een houten steel. Droog ze ook niet op de verwarming. De haren worden daar broos van en het hout kan krimpen.
  4. Als penselen helemaal droog zijn, dan kunnen ze (met de haren naar boven) rechtop in een potje bewaard worden. 

 

In plaats van penselenzeep kun je ook groene zeep (of een andere milde zeep gebruiken). Het schoonmaken met zeep is vooral nuttig (en verlengt de levensduur enorm) voor penselen die voor olieverf zijn gebruikt. De terpentine lost namelijk de natuurlijke vetten op de haren op (dit is vooral zo bij penselen met dierlijk haar). Door deze te reinigen met penselenzeep worden ze weer wat vetter en drogen ze minder snel uit. 

 

Terug