opc_loader

TEXTUUR IN ACRYL MET MEDIUMS

TEXTUUR IN ACRYL MET MEDIUMS

Acrylverf is een sneldrogende verf op basis van een bindmiddel van kunststof polymeerhars opgelost in water (acrylaatharsdispersie). Door de extreem goede hechting kan een groot aantal dragers gebruikt worden (geprepareerd doek, hout, papier, et cetera), maar diezelfde hechting zorgt er ook voor dat je gemakkelijk andere materialen kunt toevoegen aan een schilderij. Deze eigenschap biedt een groot aantal mogelijkheden om schilderijen driedimensionale eigenschappen mee te geven. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Smeer bijvoorbeeld eens een oud t-shirt in met gesso en plak dit op een doek en je kunt na droging een 3D t-shirt beschilderen. 

Maar er zijn ook diverse mediums op de markt die textuur (driedimsionaliteit) toevoegen aan een schilderij. Hier een aantal mogelijkheden van de Winsor & Newton Galeria mediums.

  • Met modelleerpasta maak je van je acrylverf een soort klei. Je kunt dan allerlei vormen boetseren. Deze pasta leent zich ook voor impasto technieken en de zware modelleerpasta kun je zelfs na drogen nog bewerken (schuren, snijden, gutsen). 
  • Een structuurgel geeft een meer stroperig effect dan modelleerpasta en laat zich goed gebruiken als impasto medium en geeft behoud van pieken in de verf. De zware structuurgel zet deze effecten nog meer aan. 
  • Er bestaan ook mediums met korrels erin, bijvoorbeeld de Black lava gel of de Large grain gel. Deze mediums geven een korrelstructuur aan je verf, vergelijkbaar met het toevoegen van zand of miniscule kiezels. Het voordeel van een medium versus gewoon zand is dat een medium een binder bevat zodat deze voorkomt dat de korrels later loslaten. 
  • Wil je toch zelf allerlei toevoegingen doen aan je acrylverf, dan raad ik een binder aan. Een binder bevat het bindmiddel (acrylaathars) wat ook gebruikt is om de verf te maken. Binders kun je dan ook gebruiken om zelf een verf te maken (door toevoeging van een pigment en water), maar binders zijn een ideaal hulpmiddel om kleefkracht aan allerlei materialen te geven (zand, zaagsels, gruis, et cetera). Of anders gezegd: je kunt zo je eigen structuurmediums maken. 
  • Het gebruik van gesso is ook heel bekend als het gaat om het toevoegen van materialen, met name voor het toevoegen van textiel. 

Terug