opc_loader

TEKENEN MET COPIC MARKERS (INCL. VIDEO)

TEKENEN MET COPIC MARKERS (INCL. VIDEO)

Alleen de video zien? Scroll naar beneden voor de video-link naar Youtube.

Copic markers zijn erg veelzijdig. Ze worden dan ook gebruikt door onder andere interieurontwerpers, product designers, mode ontwerpers, cartoonisten, volwassen kleurders en tekenaars. De toepassingen zijn ook vrij divers. Zo kun je er bijvoorbeeld mee schetsen/tekenen, kleuren, handletteren, stempelen en airbrushen. De Copic markers bevatten inkt op basis van alcohol. Dit levert een heel groot voordeel: de inkt beschadigt het papier niet. Je kunt hierdoor tekeningen en ontwerpen opbouwen in lagen. Hiermee kun je kleurnuances en kleurovergangen creëren op vrijwel elke papiersoort. Dit in tegenstelling tot inkten op waterbasis die gewoon papier al snel laat rullen (stukjes papier laten dan los en vormen kleine propjes) met uiteindelijk een gat in het papier. Kun je Copic markers dan op alle papiersoorten gebruiken? Ja, maar vanwege de alcohol in de inkt zul je merken dat Copic markers heel snel doordrukken (vertical bleed) en uitlopen (horizontal bleed). Het doordrukken is op zich niet zo erg, maar het uitlopen zorgt er voor dat je lastig scherpe lijnen maakt. Gelukkig zijn er diverse papiersoorten die hier geen last van hebben:

  • Perfect coloring paper: dit papier is in samenwerking met Copic geselecteerd voor het printen van kleurplaten en het maken van kaarten.
  • Fabriano Bristol: Bristol papier is stevig (250grams) wit papier dat voor diverse soorten markers geschikt is.
  • Strathmore Serie 400 Marker paper: Strathmore brengt diverse soorten marker papier op de markt. Dit is een vrij zware (190 grams) variant.
  • Strathmore Serie 500 Marker paper: dit is zogenaamd layout papier (50 grams, semi-transparant), vooral geschikt voor design werk dat later gescand wordt.


Naast specifiek marker papier zijn er nog talloze papiersoorten, waaronder mixed media papier, die geschikt zijn voor alcohol markers. Welk papier het beste is, hangt sterk af van persoonlijke voorkeuren en van wat je wilt maken.

Copic markers zijn tweezijdig, de Copic Classic heeft naast een beitelpunt ook een bullet-nib, de Sketch en de Ciao markers hebben een beitelpunt en een soft brush punt. De soft brush biedt de mogelijkheid om lijnen met een wisselend dikte te tekenen. Het grote voordeel van Copic ten opzichte van andere alcohol markers is het grote assortiment kleuren (180 Ciao's en 358 Sketch), de navulbaarheid en de verwisselbare punten. Inkten op alcohol-basis zijn helaas niet heel lichtbestendig (lees ook onze Blog over onze lichtechtheidstest). Dus wil je werk ophangen, dan adviseren wij een UV-filter aan te brengen.

Om het gebruik van Copic markers te demonstreren hebben wij een video gemaakt waarin kunstenaar evadrawsmono in een speed drawing een tekening maakt van Lara Croft. De video laat in een paar stappen zien hoe je van shets tot definitieve ingekleurde tekening komt:

  1. Met potlood wordt door middel van basisvormen en lijnwerk een schets gemaakt.
  2. En omdat Copic markers zo goed in lagen is aan te brengen, wordt eerst een basislaag kleur aangebracht. Hierna is de tekening nog erg vlak.
  3. In de derde stap worden kleuren verdiept en worden schaduwen aangebracht.
  4. Daarna worden details toegevoegd.
  5. Pas in de laatste stap wordt het definitieve lijnwerk ingetekend.


Tip: Copic markers kunnen net als watergedragen markers streperig zijn. Maar doordat je Copic markers eindeloos in lagen kunt aanbrengen kun je strepen verminderen (en zelfs helemaal voorkomen) als je met een lichtere kleur (uit dezelfde kleurfamilie) over ingekleurde delen gaat.

Terug