opc_loader

YOUTUBE: VAN INSPIRATIE TOT UITGEBREIDE UITLEG OVER MATERIALEN EN TECHNIEKEN

YOUTUBE: VAN INSPIRATIE TOT UITGEBREIDE UITLEG OVER MATERIALEN EN TECHNIEKEN

Vroeger - toen ik net begon met tekenen - haalde ik inspiratie uit tijdschriften, filmposters en de krant. En als ik wilde weten hoe ik iets moest aanpakken, dan ging ik naar de bibliotheek en leende ik een boek over tekenen. Tegenwoordig heeft iedereen Internet en bestaan er dingen als Facebook, Instragram en Youtube. Als ik geen inspiratie heb dan ben ik regelmatig op Youtube te vinden om te kijken naar andere mensen die tekenen of schilderen. Youtube is een geweldige bron voor (amateur) kunstenaars. En niet alleen ter inspiratie. Er zijn diverse kunstenaars die op hun Youtube kanaal uitgebreide uitleg geven over materialen en technieken. Maar ook het kijken naar iemand die een tekening of schilderij maakt, kan heel leerzaam zijn! In deze blog deel ik een aantal Youtube kanalen die ik volg en waar iedereen die tekent of schildert wat aan kan hebben. 

Lachri Fine Art (Klik hier)
Lisa Clough is "the artist behind Lachri Fine Art" zoals ze het zelf zo mooi zegt in de introductie van al haar video's. Lisa tekent en schildert realistisch, maar haar werk kun je surrealistisch noemen. Zij post 4 keer per week een video, waarbij ze wisselt tussen 'art critiques', tutorials, speed drawings/paintings, et cetera. Haar uitleg video's over het gebruik van kleurpotloden (met name Faber-Castell Polychromos, Caran d'Ache Luminance en Caran d'Ache Pablo) zijn erg goed. Ik vind zelf haar video's over schilderen met acryl- en olieverf redelijk, maar er zijn betere kanalen voor die media. Voor mensen die graag dieren tekenen of schilderen is Lachri Fine Art ook een goede inspiratiebron. 

Draw Mix Paint (Klik hier)
Voor technieken rondom olieverf raad ik iedereen het Youtube kanaal van Mark Carder aan. Mark is een Amerikaanse kunstschilder die al jaren lessen geeft en sinds een aantal jaar ook op Youtube. Zijn video's over color mixing zijn een van de beste die ik ken. Ook voor mensen die met acryl werken kan dit kanaal leerzaam zijn, maar let wel op dat het 'klaarzetten' van gemengde kleuren in acryl niet zo kan omdat acrylverf te snel droogt. Mark Carder werkt vooral wet-in-wet. 

George Ayers (Klik hier)
Voor meerlagen technieken in olieverf biedt het kanaal van George Ayers een aantal interessante video's. Deze autodidact bouwt schilderijen op uit heel veel dunne lagen olieverf. In de lagen bouwt hij steeds meer kleur en detail op. In de eerste laag gebruikt hij alleen burnt umber. In de laag erna gebruikt hij 7 grijstonen (inclusief wit en zwart als uitersten). Daarna pas voegt hij kleur toe, maar gaat per laag redelijk monochromatisch te werk. Dat wil zeggen dat hij per laag redelijk binnen één kleurgroep blijft. Een interessante opbouw en zeker het kijken waard. 

Graciela Bombalova (Klik hier)
Een heel ander medium komt aan bod bij de video's van Graciela Bombalova, namelijk pastel(potloden). Graciela tekent vooral portretten en haar video's zijn speed drawing video's zonder heel veel uitleg. Maar omdat de snelheid niet te hoog is, krijg je een goed beeld van hoe zij laag voor laag de kleur opbouwt in portretten. 

Colin Bradley Art (Klik hier)
Als je meer uitleg wilt over het gebruik van pastelpotloden, dan raad ik het kanaal van Colin Bradley aan. Colin tekent dieren, landschappen en stillevens in pastelpotloden (eigenlijk alleen Faber-Castell Pitt pastelpotloden) en geeft uitgebreide uitleg waarin hij vaak ook de precieze kleuren noemt die hij gebruikt. 

Will Kemp Art school (Klik hier)
Voor mensen die met acrylverf schilderen kan ik het kanaal van Will Kemp aanraden. Hij gaat in diverse video's specifiek in op het mengen van kleuren in acryl. Deze Engelse kunstenaar snijdt in diverse video's allerlei technieken aan en geeft daarbij zeer uitgebreide uitleg. 

Terug