opc_loader

AQUARELLEREN, EEN KIJKJE BIJ ATELIER DE MOLLENWAARD

AQUARELLEREN, EEN KIJKJE BIJ ATELIER DE MOLLENWAARD

Deze week in de blog een korte impressie van een bezoek aan Atelier de Mollenwaard van Marie-José Mol. In het Gelderse Winssen houdt zij zich bezig met aquarelleren en geeft ze lessen en workshops. Ik had het genoegen om een les te mogen bijwonen. Deze lessen verzorgt Marie-José in haar eigen Atelier aan 4 tot maximaal 6 personen. Haar lesmethode kenmerkt zich door de persoonlijke aandacht voor de cursist. Mede door de relatief kleine groepsgrootte is er voldoende ruimte voor individuele instructie. In de les die ik mocht bijwonen werd een introductie gegeven van een aquarelmedium, te weten Winsor & Newton Aquapasto. Dit is een doorschijnend gelmedium dat de vloei vermindert en aquarel- en gouacheverf dikker maakt voor pasteuze effecten. Na de uitleg doet Marie-José de eerste stap voor en mogen de cursisten daarna zelf aan de slag. Dit herhaalt zich bij de tweede stap en zo wordt stap voor stap een heel werk gemaakt tijdens de cursus. Haar uitleg is helder en het wordt meer dan duidelijk dat Marie-José echt weet waar ze het over heeft. Ik heb zelf die avond een veel beter beeld gekregen van de mogelijkheden van Aquapasto. Naast de meer technische aspecten van het medium geeft ze ook tips en adviezen over kleuren, compositie en perspectief. Wat ik erg mooi vind aan het medium is dat het effecten mogelijk maakt die normaliter eerder met gouache of verdunde acryl te bereiken zijn. De aquarelverf die in principe erg transparant is krijgt een meer dekkend karakter en met voldoende aquapasto blijven penseelstreken zichtbaar op het papier staan. 

Klik hier voor ons volledig assortiment aquarelbenodigdheden.

Ik heb tijdens het bezoek meteen de kans gegrepen om eens goed te bewonderen wat Marie-José in haar eigen werk allemaal maakt. Ze zegt er zelf over dat haar werk "een gevarieerd beeld geeft en berust op realistische feiten." Ik vind haar werk inderdaad heel divers: bloemen, dieren, landschappen, gebouwen en portretten. Allemaal realistisch en voor mij ook herkenbaar als aquarel (ik doel dan op de transparantie en de typische beweging die aquarelverf geeft). Het werk dat ze zelf "industrieel" noemt is voor mij wezenlijk anders. Allereerst heeft dat werk (en kijk maar eens op haar website hier voor een beeld bij waar ik het over heb) ergens een wat surrealistische kant en moet ik steeds twee keer kijken om te zien wat het onderwerp precies is. Ik weet helemaal niet of ze het leuk vindt dat ik dat zo zeg, maar die werken roepen bij mij de fantasie van Sjakie en de Chocoladefabriek op. Het tweede wat mij in dat werk opvalt is dat het geen typische aquarelschilderijen zijn. De kleuren zijn feller/dieper en dekkender en geeft hier en daar wat indrukken van gouache. En ook die typische "beweging" van aquarelverf is minder duidelijk. En begrijp me niet verkeerd, ik bedoel dit niet als kritiek (ook niet als kritiek op wel typische aquarelwerken trouwens). Ik ben echt weg van die industriële werken. 

De les en de toelichting van Marie-José en natuurlijk ook haar werk (en dan met name die industriele werken) zijn een ware inspiratie voor me geweest. Het riep twee vragen op die vooralsnog nog niet beantwoord zijn: 1) Waarom vond ik aquarelleren zelf nooit zo leuk? En: 2) Zou ik met aquarelverf misschien dan toch mijn meer fotorealistische werk kunnen maken (als hoofdmedium of als medium in een mixed-media werk). 

Het lesseizoen van Marie-José zit er nu bijna op. Dat geldt overigens voor de meeste schilder- en tekencursussen. We gaan langzaam richting zomer. Voor wie de zomer door wil blijven schilderen kan ik zeker aquarelleren aanraden. De materialen zijn relatief klein en gemakkelijk mee te nemen op vakantie. 

Rest mij alleen om Marie-José te bedanken voor haar gastvrijheid en haar leerzame les! Meer informatie over haar, Atelier de Mollenwaard en het cursusaanbod is beschikbaar in de winkel. Maar neem gerust een kijkje op haar website: https://www.atelierdemollenwaard.nl​ of Facebook pagina. Na de zomer start ze weer met nieuwe cursussen. 

Terug