opc_loader

HET GEBRUIK VAN AQUARELNAPJES (VAN GOGH) IN KLEURBOEKEN

HET GEBRUIK VAN AQUARELNAPJES (VAN GOGH) IN KLEURBOEKEN

Dit keer bekijken we de Aquarelnapjes van Van gogh eens uit het oogpunt van de volwassen kleurder. Van Gogh aquarelverf is er in veertig krachtige transparante kleuren (zie afbeelding). De napjes geven makkelijk kleur af en bezitten een uitstekende lichtechtheid. Bovendien zijn ze onderling prima te mengen.

De opkomende betere papierkwaliteit van de kleurboeken is één van de redenen dat er nu ook met aquarelverf prima in te werken is. Erg leuk om te doen zijn bijvoorbeeld de achtergronden. Hierdoor krijgt een ingekleurde plaat meer uitstraling en word het één geheel (Extra tip: probeer altijd eerst, op de laatste bladzijde van het boek, hoe de uitwerking van het papier is).

Steeds vaker gebruiken de kleurders onder ons sjablonen in combinatie met aquarelverf. Hiernaast/hierboven een voorbeeld dat ik heb gemaakt met een sjabloon en een van de Van Gogh napjes met kleurnr: 533. De verf is makkelijk te verdunnen tot de kleurintensiteit die je zelf wenst. Deze kleur heb ik opgebracht met een waterbrush maar je kunt het natuurlijk ook met een penseel aanbrengen.


 

Een andere techniek die je toe kunt passen is de verf uit de napjes met een penseel opbrengen op een plastic palet. De kleuren die je wil gebruiken verdunnen met water. Eventueel meerdere kleuren mengen voor een leuker resultaat. Met een sponsje, met draaiende beweging, aanbrengen rondom de kleurplaat. Je kunt dit net zo vaak aanpassen totdat het gewenste resultaat is bereikt (zie hiernaast/hierboven). 
 

Bij het kleuren van deze achtergronden kun je ook gebruik maken van maskeervloeistof. Licht gepigmenteerde maskeervloeistof is aan te brengen voordat je de achtergrond in gaat kleuren. Ook hier is het aan te raden om eerst te testen op de laatste bladzijde van het kleurboek. Het kan namelijk zo zijn dat op minder goed papier het iets gelige pigment zichtbaar blijft. Breng met een penseel de maskeervloeistof aan op de plaatsen die je wit wil laten. Wacht totdat het goed gedroogd is en kleur de achtergrond met kleurmateriaal die jezelf kiest. Dit kan bijvoorbeeld met aquarelverf of zoals ik gedaan heb met pastelkrijt van Faber Castell. Als de achtergrond gedaan is rol je langzaam de opgedroogde maskeervloeistof van het papier. Dit gaat erg makkelijk en het wit gebleven motief staat erg leuk (zie hiernaast/hierboven).

Als laatste kan ik adviseren om de van Gogh napjes te bewaren in de van Gogh aquareldoos. Deze is geschikt voor 24  halve napjes. 

Terug