opc_loader

Help mijn schilderij is krom!

Help mijn schilderij is krom!

Op Facebook zie ik met enige regelmaat verhalen over kromgetrokken schildersdoeken. Maar ook in de winkel hoor ik mensen er wel over. Hoe voorkom je het? En kun je het oplossen? 

Allereerst even wat termen die ik in deze blog gebruik:

  • Doek: katoen of linnen waarop men schildert
  • Spieraam: een uit spielatten opgebouwd raamwerk waarop het doek gespannen is
  • Frame: synoniem voor spieraam
  • Schildersdoek: het op een spieraam gespannen doek

Voorkomen is beter dan genezen. Dat gaat hier ook op. Begin dus op een kwalitatief goed schildersdoek. En hoe groter het spieraam, des te groter de kans dat het krom kan trekken. De minste kans op kromtrekken heb je als op een schildersdoek werkt op basis van een aluminium frame. Dat is echter wel meteen een dure optie. Voor kleine tot middelgrote schildersdoeken (tot zeker een meter) is een goed alternatief een houten frame. Hout werkt en een kleine procentuele afwijking zal bij een kleiner spieraam niet zo opvallen. Dezelfde procentuele afwijking zal bij een groot spieraam veel sneller opvallen. Voor kleine schildersdoeken (tot zo’n 50cm) heeft de kwaliteit van het hout in de praktijk niet zo veel invloed meer op het kromtrekken. Het belangrijkste kwaliteitsaspect bij kleinere schildersdoeken is dan ook vooral het doek. Bij grote schildersdoeken heb je echter dus niet alleen met het doek te maken, maar ook met de kwaliteit van het hout. 

In theorie kun je het kromtrekken grotendeels voorkomen door te zorgen voor een optimale luchtvochtigheid en bijpassende temperatuur. In de praktijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Schilderijen van de meeste mensen hangen namelijk niet in een museum in ideale omstandigheden, maar thuis of bij klanten thuis. En thuis wordt geleefd. En dat betekent koken, douchen, et cetera. In veel huizen wisselt de luchtvochtigheid enorm gedurende de dag en de temperatuur ook. Vaak is het kromtrekken van schilderijen dan ook niet helemaal te voorkomen.

Gelukkig is het meestal niet zo extreem dat een schilderij onacceptabel krom is geworden. Als dat wel zo is, dan zijn er een paar opties om het te verhelpen:

  • Allereerst kun je proberen om het frame weer recht te buigen. Soms werkt dit net voldoende om het weer acceptabel te maken. Dit moet echter heel voorzichtig gebeuren want je wilt zeker niet dat het houten frame breekt. 
  • Het inlijsten van het werk helpt soms ook net voldoende. Pas echter op met te grote afwijkingen in combinatie met een te dik frame omdat je dan wellicht de lijst mee krom trekt. 
  • Als dat allemaal niet werkt, dan zou ik nooit adviseren om met vocht en warmte aan de gang te gaan. Ik weet dat er her en der op Internet geadviseerd wordt om het hout te bevochtigen en plat onder een gewicht op te laten drogen. En wellicht zijn hier wel resultaten mee zijn te behalen, maar dit kan heel nadelig uitpakken voor het katoen of linnen (denk aan schimmel). 
  • Een betere optie is om bij extreem kromgetrokken schilderijen het kromme frame te vervangen. Wil je nooit meer het risico lopen, kies dan voor een aluminium frame, maar je kunt ook een houten frame op maat laten maken (of zelf spielatten kopen en op maat maken). Het beschilderde doek wordt dan opnieuw opgespannen. Dit is altijd maatwerk en dit kan alleen goed uitgevoerd worden als het katoen/linnen nog voldoende kwaliteit heeft. 

Terug