opc_loader

LICHTECHTHEID TEKENINKTEN

LICHTECHTHEID TEKENINKTEN

Met lichtechtheid (ook wel lichtvastheid of lichtbestendigheid) doelen we op de mate waarin de kleur van een materiaal verandert onder invloed van zonlicht (met name UV licht). Moderne olie- en acrylverf wordt met zeer lichtechte pigmenten vervaardigd en ook materialen die traditioneel weinig lichtecht waren, zoals soft pastels, aquarelverf en kleurpotloden, zijn tegenwoordig tientallen jaren bestand tegen de invloed van UV licht. Voor tekeninkten is dit helaas nog zeker niet het geval. Maar hoe erg is het dan gesteld met inkt? Om dat te testen hebben wij in september 2017 met een drietal inktsoorten een test opgezet. In deze blog de resultaten van de test die tot 2 januari 2019 geduurd heeft (dus zo'n 16 maanden).


De inkten in de test
Voor de lichtheidstest hebben wij de volgende drie soorten inkt gebruikt:


Van alle drie de soorten hebben we naast zwart ook diverse fellere en hele lichte kleuren gebruikt. Op een stuk papier hebben we per inkt, per kleur de inkt opgebracht. Vervolgens hebben we de helft van het papier behandeld met een UV filter. Tot slot hebben we het papier op een buitenraam geplakt zodat de inkt continu in het daglicht hing. Op dit raam schijnt nooit direct zonlicht overigens.


De resultaten
Op 2 januari 2019 (na zo'n 16 maanden daglicht) hebben we de kleuren zonder UV filter vergeleken met 1) de kleuren mét UV filter en 2) nieuw aangebrachte kleuren. De resultaten zijn spectaculair te noemen. Alleen de Faber-Castell Pitt Artist (Indian Ink) pennen, de Liquid Indian en Black Indian Ink van Winsor & Newton blijken lichtecht te zijn. Alle overige kleuren zijn sterk verkleurd. Hierbij zijn kleuren niet alleen lichter geworden, maar veranderen sommige inkten ook volledig van kleur!

Faber-Castell Pitt Artist Pennen zijn erg lichtecht
De in de test gebruikte Faber-Castell Pitt Artist pennen laten ook zonder UV filter weinig verkleuring zien. De lichtste kleuren (109 en 113) laten zonder UV filter een hele kleine kleurverandering zien. Deze verliezen wat rood waardoor de 109 minder warm wordt en de 113 van vol oranje meer zalmoranje wordt. De 199 zwart wordt zonder UV filter iets minder diepzwart. Al met al is de conclusie dat deze inkt het beste uit de test komt. Het grootste nadeel van deze Pitt artist pennen is dat ze watergedragen zijn waardoor ze snel gewoon papier beschadigen en ook vrij streperig zijn.


Winsor & Newton Tekeninkt het minst lichtecht (m.u.v. Black Indian Ink)
De Winsor & Newton inkten vertonen veruit de meeste verkleuring, zowel zonder als mét UV filter. Vrijwel alle kleuren veranderen dermate veel van kleur dat het onmogelijk wordt om de originele kleur nog te herleiden. Gelukkig hadden wij de kleurnamen erbij geschreven zodat we de inkt opnieuw konden toepassen. Het verschil is echt enorm. Zo waren Blue en Purple beide veranderd in dezelfde lichtpaarse waas. En van Scarlet bleef ook niet veel over. Alleen de Black Indian inkt bleek erg lichtecht en scoorde zelfs beter dan de zwarte Pitt Artist pen. Conclusie: werken met W&N Tekeninkten dienen goed tegen UV beschermd te worden. Aangeraden wordt om werken niet alleen te behandelen met een UV filter, maar ook in te lijsten met museumglas (UV werend glas). En dan nog adviseren wij om het werk niet te veel in het licht te hangen.


Copic Inkt presteert wisselend
De Copic inkten presteerden erg wisselend. Deze inkten lijken het meest baat te hebben bij een UV filter. De verkleuring is zonder UV filter namelijk erg groot en met filter blijven veel kleuren vrij goed. De kleuren R35 en G05 vielen op omdat deze echt van kleur veranderen. De zwarte (nr. 100) bleek ook met UV filter iets te verkleuren. De conclusie is dat de Copic inkten redelijk lichtheid zijn, maar dat het nogal wisselt per kleur. Werken met Copic inkten hebben er veel baat bij als ze behandeld worden met een UV filter. En daarnaast adviseren wij om zwarte lijnen en met name vlakken extra te behandelen met beter alternatief zoals de Pitt Artist inkt of de W&N Black Indian ink. Het grootste voordeel van de alcoholgedragen Copic inkt is dat deze eindeloos laag over laag aangebracht kunnen worden zonder het papier te beschadigen. Wel drukken ze snel door.

Terug