opc_loader

LINNEN VERSUS KATOEN, WAT MOET IK DOEN?

LINNEN VERSUS KATOEN, WAT MOET IK DOEN?

Voordat kunstschilders overgingen op het schilderen op doek, werd veelal op houten panelen geschilderd. Dit kende allerlei nadelen. Zo werden grote schilderijen erg zwaar en het was moeilijk om splijten of kromtrekken te voorkomen. Men ging over op geprepareerde doeken die men over een houten raamwerk spande. Op deze manier kon ook het gewicht beperkt blijven bij grote schilderijen. Schildersdoek kan van heel veel verschillende materialen gemaakt worden, waaronder linnen, katoen, jute, canvas, polyester en combinaties daarvan. Door het doek eerst te prepareren en te voorzien van een grondlaag wordt voorkomen dat de verf in de vezels trekt (de vezel kan dan gaan rotten).

Tegenwoordig worden de meeste doeken gemaakt van linnen of katoen. Maar wat is nou het verschil? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een schildersdoek?


Linnen versus katoen
Om goed te begrijpen wat het verschil is tussen een linnen en katoenen schildersdoek, is het zinvol om naar de eigenschappen van beide textielsoorten te kijken. Katoen wordt gewonnen uit de zaden van de katoenplant. De katoenvezels zijn maximaal zo'n 5 cm lang en worden tot draden gesponnen. Door de geringe lengte van de katoenvezels is katoendraad niet erg sterk. Om deze reden wordt de katoenvezel samen met een rayonvezel tot een draad getwijnd voordat het tot doek wordt geweven. Rayon wordt vervaardigd uit cellulose (houtpulp). Door toevoeging van rayon is het gesponnen en geweven resultaat sterker geworden. Het nadeel van rayon is dat de sterkte nogal afneemt als het vochtig is.

Linnen wordt gewonnen uit de vlasplant. De vlasdraden zijn veel langer (zo'n 5-6 keer zo lang) als katoenvezels wat van nature dus een veel sterker draad oplevert na het spinnen. Hierdoor kan een linnen schildersdoek strakker gespannen worden en zal het minder snel scheuren. Ook zal linnen minder snel uitrekken waardoor een linnen schildersdoek minder snel zal doorhangen.


Waar moet je op letten bij de aanschaf
De kwaliteit van een schildersdoek wordt in principe bepaald door 3 zaken:

  • De kwaliteit en de soort van het doek (linnen, katoen, et cetera)
  • De kwaliteit en dikte van het frame (spieraam)
  • De kwaliteit en de soort van de voorbehandeling


De kwaliteit van het doek
Allereerst wordt de kwaliteit van het doek sterk bepaald door de textielsoort. Linnen is gewoonweg sterker dan katoen en zal ook minder snel vergaan. Mikoloro voert een assortiment linnen doeken van Museo. Dit zijn professionele linnen doeken die nog ambachtelijk zijn geprepareerd en met de hand zijn opgespannen. Hierdoor zijn linnen doeken niet goedkoop. Een betaalbaarder, maar kwalitatief alternatief, zijn de Museo Professional Cotton doeken. In katoen zijn er vaak ook studiekwaliteit doeken beschikbaar. Om zo weinig mogelijk aan kwaliteit te moeten inboeten wordt daarvoor vaak goedkoper/lichter hout gebruikt en iets minder dik doek. Tevens worden deze in veel minder maten vervaardigd om zo de productiekosten te beperken. Studiekwaliteit doeken zijn eigenlijk altijd van katoen. Mikoloro voert Green Leafs doeken als studiekwaliteit assortiment. Naast het soort textiel is er vaak keuze in de fijnheid van het doek. Portretlinnen is gemaakt van een veel dunnere draad en is veel fijner geweven om zo een heel glad doek te creëren. Dit soort doeken zijn zeer geschikt voor fijnschilders voor o.a. portretten en werken met veel details.

Het gehele assortiment professionele doeken van Mikoloro Art Supplies vindt u hier. Het assortiment studiekwaliteit doeken vindt u hier.


De kwaliteit en dikte van het frame (spieraam)
Een ander belangrijk aspect bij het aanschaffen van een schildersdoek is de kwaliteit van het frame (meestal spieraam genoemd). Voor professionele doeken zijn de spielatten breder en dikker en ontdaan van onregelmatigheden. Hierdoor vermindert de kans op kromtrekken. Studiekwaliteit doeken worden gespannen op lichter, smaller en dunner hout. Zoek je echte topkwaliteit en wil je ook bij hele grote doeken geen risico op kromtrekken, dan bestaan er tegenwoordig met aluminium versterkte spieramen. Mikoloro heeft bijvoorbeeld de Museo ALU frame doeken in het assortiment. Let altijd op dat een spieraam (hout of versterkt met aluminium) nagespannen kan worden. Bij houten spieramen zie je dat aan de achterkant: er zitten in de hoeken sleuven en er zit een zakje spietjes bij. Bij alumium spieramen span je op door middel van een spanner.


De kwaliteit en de soort van de voorbehandeling
De meeste schildersdoeken zijn tegenwoordig universeel geprepareerd. Dat betekent dat ze geschikt zijn voor zowel olie- als acrylverf. Dit wordt meestal gedaan door het linnen of katoen voor te lijmen en daarna te gronderen met gesso. Er bestaan ook doeken die speciaal voor olieverf zijn geprepareerd. Een voorbeeld hiervan zijn de de Old-Holland Claessens doeken. Deze doeken worden met de hand voorgelijmd en behandeld met een laag zinkwit in lijnolie en daarna een laag titaniumwit in lijnolie. Deze doeken zijn echt alleen geschikt voor olieverf.

Terug