opc_loader

MIJN TOP 5 ART YOUTUBERS

MIJN TOP 5 ART YOUTUBERS

Foto credit: Max Pixel CC0 Public Domain License

Vandaag geef ik mijn persoonlijke top 5 Youtube kanalen. Per kanaal geef ik duidelijk aan welke onderwerpen aan bod komen en waarom dit kanaal in mijn top 5 staat. Naar mijn mening vertegenwoordigen deze kanalen een schat aan kennis en inspiratie voor zowel de beginnende als de gevorderde kunstenaar.

#5 Marcello Barenghi (1,5+ miljoen subscribers)
Wel met de meeste volgers staat Marcello toch op plaats 5. Marcello is een Italiaanse kunstenaar die letterlijk wereldberoemd is geworden door zijn 3D fotorealistische mixed media tekeningen van alledaagse onderwerpen. Je moet dan denken aan Coca Cola flesjes, zakjes M&M's, een glas of een gloeilamp. Hij tekent en schildert, maar de meeste video's gaan over zijn mixed media tekeningen. Deze maakt hij met een vrij diverse set materialen, waaronder Ecoline, Copic markers, kleurpotloden en Posca verfstiften. Zijn kanaal staat echt vol met voorbeelden. De filmpjes zijn allemaal slechts enkele minuten lang. Hij staat 'slechts' op plaats 5 omdat het vrijwel allemaal speed-drawing video's zijn met maar heel weinig tot geen uitleg. Maar als bron van inspiratie, verwondering en bewondering, toch in mijn top 5.

#4 Graciela Bombalova (47k+ subscribers)
Graciela maakt op haar kanaal uitsluitend (soft) pastel portret tekeningen. Haar video's zijn wat langer dan van Marcello zodat je wat beter kunt volgen hoe zij een portret opbouwt. Ook zie je in haar werk uitstekend hoe zij soft pastels combineert met pastelpotloden voor details. De diversiteit in portretten is ook erg handig, van kleine kinderen tot oude mannen en van lichte tot donkere huidskleuren. Wat heel jammer is, is dat Graciela recentelijk niets meer post (laatste is al weer van medio 2018). Ook geeft ze geen enkele uitleg bij haar video's, dus je zult zelf goed moeten kijken naar haar proces om er iets van te leren, maar inspirerend is het wel!

#3 Michael James Smith (245k+ subscribers)
Sinds een aantal maanden heb ik Michael James Smith gevonden. Deze kunstschilder schildert alleen in olieverf (op een acrylverf underpainting). Zijn stijl heeft soms iets weg van Bob Ross, maar zijn werk is erg realistisch en altijd gecomposeerd vanaf foto's. De onderwerpen van zijn werken is altijd natuur, bijna altijd afbeeldingen met veel bomen, gras en regelmatig een beekje. Op zoek naar hoe je een boom of een bos schildert? Of altijd al eens willen weten hoe je het beste water en reflecties in water schildert? Nou, dan is dit kanaal echt een aanrader. Vooral ook omdat Michael in zijn video's heel duidelijk stap-voor-stap uitleg geeft.

#2 Draw Mix Paint (150k+ subscribers)
Op 2 in mijn top 5 staat het kanaal van Mark Carder. Deze Amerikaanse portretschilder heeft van zijn kanaal een waar paradijs gemaakt voor de olieverf kunstschilder. Zijn video's zijn heel erg divers en gaan over zaken als compositie, kleuren mengen, studio verlichting, kleuren matching, en nog veel meer. Voor iedereen die moeite heeft met kleuren mengen, is zijn kanaal echt een must-see. Zijn stap-voor-stap uitleg is zo duidelijk dat je er echt wat van leert. En door de variatie in onderwerpen wordt ik zijn kanaal ook niet snel beu. Dit kanaal komt bij mij net niet op plaats 1, maar dat is vooral omdat zijn kanaal echt alleen over olieverf gaat.

#1 Lachri Fine Art (230k+ subscribers)
Lisa Clough heeft de afgelopen jaren haar kanaal enorm uitgebouwd. Zij staat nog steeds op 1 in mijn top 5 vanwege de duidelijke instructievideo's, haar live streams (die soms meer dan 2 uur duren) en de grote diversiteit in media die zij behandelt. Ik ben met name fan vanwege haar enorme ervaring met kleurpotloden, maar zij heeft ook veel video's over bijvoorbeeld acryl- en olieverf werken. Haar onderwerpen bevatten vaak dieren, maar ik vind haar kanaal vooral interessant vanwege de technieken die zij goed weet uit te leggen. De laatste maanden is zij iets minder gaan posten helaas, maar de kwaliteit van wat zij post blijft ongewijzigd hoog. De meeste mensen moeten wellicht een beetje wennen aan haar stem, ze komt nogal enthousiast over. Mij stoort het inmiddels niet meer. Ik zou iedereen die dat wel heeft aanmoedigen om even door te bijten want ze weet wel echt vreselijk goed wat ze doet.

Terug