opc_loader

REVIEW FOLIA AQUARELPAPIER

REVIEW FOLIA AQUARELPAPIER

Kwalitatief hoogwaardig aquarelpapier is duur. Een blok kan wel 30 euro kosten en dan heb je nog steeds maar 20 vellen. En losse grote vellen kosten al snel enkele euro’s. Even wat uitproberen op zo’n kostbaar vel papier is al snel zonde. Daarom wordt er ook studiekwaliteit aquarelpapier op de markt gebracht. Folia is een merk dat zich met bijvoorbeeld vliegerpapier en vouwblaadjes meer richt op het knutselen met papier, maar ook een lijn studiekwaliteit aquarelpapier aanbiedt. Om de klanten van Mikoloro Art Supplies een goedkoper alternatief voor studiekwaliteit aquarelpapier te kunnen bieden, heb ik een aantal blokken Folio aquarelpapier besteld om te kunnen testen. In deze blog de resultaten met dit papier. 

Folia Aquarelblokken
Het assortiment aquarelpapier van Folia bestaat verschillende formaten blokken. Alle blokken bevatten 10 vellen 150 of 200 grams papier. Ik heb het 200 grams papier getest. De prijzen zijn redelijk aantrekkelijk. Een blok met 10 vellen 24x32 cm papier komt qua verkoopprijs uit op ongeveer 4,95 euro per blok. Dat is nog geen 50 cent per vel, maar dat is niet goedkoper dan bijvoorbeeld Fabriano studiekwaliteit van hetzelfde formaat en gewicht. 

Eerste indruk
De leverancier geeft zelf aan dat het ruw aquarelpapier is. Maar het Folia aquarelpapier is echt niet vergelijkbaar met ‘rough’ of ‘torchon’ aquarelpapier. Ik vind het zelf meer vergelijkbaar met Cold-Pressed aquarelpapier. Het papier heeft horizontale lijnen in de structuur, waardoor het ook wat weg heeft van acrylpapier. Ik vraag me meteen af of je niet vreselijk veel last van die structuur gaat krijgen. Het papier is wel verouderingsbestendig en zuurvrij. 

Test met aquarelverf
Als papier (ook aquarelpapier) nat gemaakt wordt, dan zetten de vezels uit waardoor het papier omhoog komt. Om deze reden is het vaak viervoudig verlijmd, want als je aquarelpapier opspant dan droogt het papier weer vlak op. Het Folia aquarelpapier zet echter zo sterk uit dat de vervorming zo groot is dat er ‘plasjes’ verf ontstaan. Dat heb je met beter papier ook wel enigszins, maar dat kun je op goed papier beïnvloeden terwijl de dalen in het Folia papier steeds weer vollopen. Dat effect zie je ook met de horizontale lijnen. Het lijkt alsof het papier niet snel genoeg absorbeert, maar de absorptie die er is doet het papier zodanig vervormen dat controle over de ‘flow’ van de aquarelverf erg moeilijk wordt. Ik heb vervolgens geprobeerd of het effect met minder water ook te zien is en dat is zo. Het papier droogt wel weer redelijk vlak op, maar de plasjes tijdens het drogen zorgen er voor dat op die plaatsen meer pigment terecht komt. Het papier is wel sterk en ook bij extreem veel vocht scheurt het niet en komen er geen papiervezels los. 

Test met acrylverf
Omdat het papier ook iets weg heeft van acrylpapier heb ik het papier ook getest met acrylverf. Het blijkt te kunnen, maar ook hier heb ik last van de horizontale lijnen. Het papier vervormt relatief weinig (omdat acrylverf veel minder nat is), maar voelt tijdens het schilderen veel te stroef om echt prettig te schilderen. Het papier droogt nu iets minder vlak op omdat de acrylverf in de vervormde toestand al droog is. Maar omdat de vervorming tijdens het schilderen meevalt, is dit niet een heel groot probleem. 

Conclusie
Ik zou dit papier zelf niet willen gebruiken. Het is in mijn mening alleen geschikt voor ‘uitprobeersels’, bijvoorbeeld om te kijken of een kleurwassing de juiste kleur heeft. Ik zou dit papier ook niet aanraden voor beginners omdat je gaat afvragen of je zelf iets fout doet of dat het veroorzaakt wordt door het papier. En omdat het net zo duur is als het veel betere Fabriano studiekwaliteit aquarelpapier heb ik besloten dit papier niet op te nemen in het assortiment. 

Tips?
De zoektocht naar betaalbaar aquarelpapier gaat dus gewoon door. Als iemand een tip heeft over papier dat minder dan 50 cent per vel kost (voor 24x32 200 grams papier), dan houd ik mij zeer aanbevolen. 

Terug