opc_loader

Eens iets anders met oliepastels: schilderen

Eens iets anders met oliepastels: schilderen

Oliepastels bevatten, naast pigment, minerale olie en was. Hierdoor leent dit vettige krijt zich vaak meer voor impressionistische werk. Echter, je kunt door middel van (geurloze) terpentine (of een niet-giftig alternatief als Sennelier's Thinner uit de Green for oil lijn) oliepastels ook gebruiken om een 'underpainting' te maken. Hier bovenop kun je verder gaan met oliepastels. In de video teken/schilder ik een realistisch oog. Ik breng eerst met de oliepastels een eerste laag aan. Deze blend ik door middel van terpentine zodat ik een geheel egale laag krijg. Vervolgens breng ik opnieuw oliepastel aan die ik steeds opnieuw blend met terpentine. Ook haal ik met het penseel soms wat kleur direct van het pastelkrijtje om zo verdere details aan te brengen. Deze manier van werken lijkt erg op layering technieken die bij kleurpotlood veel gebruikt worden. 

In de video gebruik oliepastels op Strathmore serie 400 Mixed Media papier van 300 gram. Ik gebruik Sansodor (geurloze terpentine) om de oliepastel te blenden. Klik hier voor ons volledig assortiment oliepastels.

Deze techniek is ook zeer geschikt in mixed media toepassingen. Zo biedt een eerste laag oliepastels, geblend met terpentine, een goede achtergrond voor het werken met oil-based potloden (zoals Caran d'Ache Pablo of Faber-Castell Polychromos potloden). De afbeeldingen hieronder laten achtereenvolgens zien: een eerste laag oliepastel, dezelfde laag geblend met terpentine, een tekening met Polycromos potloden en een close-up van die tekening. Bij het blenden van het kleurpotlood is verder geen terpentine gebruikt. De onderlaag bevatte nog voldoende oplosmiddel om de Polychromos kleuren direct te blenden. 

Terug