opc_loader

Tekeninkt versus waterverf

Tekeninkt versus waterverf

Wat is nou het verschil tussen tekeninkt en (vloeibare) waterverf? En maakt het wat uit? Het maakt inderdaad wat uit. De meeste vloeibare waterverven (Ecoline is wellicht de bekendste) worden gemaakt met kleurstoffen (dyes) en arabische gom. Arabische gom is een harsachtige gom die gewonnen wordt uit de schors van Acacia bomen. De gom is oplosbaar in water en daardoor is waterverf niet watervast. Dit zorgt ervoor dat kleuren die opgedroogd zijn weer enigszins vloeibaar worden als er met een andere kleur over heen geschilderd of getekend wordt. De lijm op postzegels is meestal ook op basis van arabische gom. Daarom kun je met stoom een postzegel losweken. 

Tekeninkt (zoals de tekeninkten van Winsor & Newton) zijn gemaakt met kleurstoffen en schellak. Schellak wordt gewonnen uit de afscheiding van de lakschildluis (een boomluis) en kent allerlei toepassingen, maar het voornaamste voordeel is dat het watervast opdroogt. Dit betekent dat tekeninkt watervast is. 

Het gebruik van kleurstoffen in tekeninkt en veel vloeibare waterverven heeft als nadeel dat de kleuren niet erg lichtbestendig zijn (ze zullen lichter worden in de loop van de tijd onder de invloed van UV licht). Er zijn echter tegenwoordig allerlei alternatieven op de markt die juist dat nadeel niet hebben. Denk bijvoorbeeld aan acryl inkten (zoals de Liquitex acrylic inks). Deze bevatten lichtbestendige pigmenten in plaats van kleurstof. Feitelijk hebben we het hier niet over een inkt trouwens, maar over een heel erg verdunde acrylverf. Een ander voorbeeld zijn de Faber-Castell PITT Artist pennen. Deze zijn ook gemaakt op basis van pigmenten, maar helaas is de inkt zelf niet los te koop. Dat is wel het geval met de Winsor & Newton Calligraphy inks en die bevatten ook lichtbestendige pigmenten. 

Een lichtbestending (maar juist weer niet watervast) alternatief voor waterverf zijn de aquarelverven. In de angelsaksische wereld wordt dit overigens gewoon waterverf (Watercolour) genoemd. Aquarelverf heeft het imago dat het niet heel erg lichtbestendig is. Echter, tegenwoordig bevatten de kwaliteitsmerken allemaal goede lichtbestendige pigmenten. 

Terug